Wybrali najlepsze pizzerie w Europie. Na liście aż dwie z Polski
Dwie polskie pizzerie znalazły się wśród najlepszych w Europie. Jedna z nich odnotowała awans aż o 26 miejsc w rankingu "50 Top Pizza". Oto gdzie zlokalizowane są najlepsze polskie pizzerie.
"50 Top Pizza" to włoski przewodnik kulinarny, który co roku publikuje ranking najlepszych pizzerii w Europie. Nie uwzględnia jednak lokali z Włoch, które są oceniane osobno.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Warszawa i Pabianice wśród najlepszych
W najnowszym wydaniu rankingu "50 Top Pizza", trzy pierwsze miejsca zostały zdobyte przez pizzerie z Wielkiej Brytanii, Hiszpanii i Austrii. Trzecią pozycję zajęła pizzeria Via Toledo Enopizzeria z Wiednia. Sartoria Panatieri z Barcelony znalazła się na drugim miejscu. Najwyższe wyróżnienie jako najlepsza pizzeria w Europie (poza granicami Włoch) przypadło londyńskiemu Napoli on the Road - czytamy na oficjalnej stronie rankingu.
W rankingu 50 najlepszych pizzeri znalazły się także dwie polskie restauracje. Warszawska Ciao a Tutti zajęła 28. miejsce, natomiast pizzeria Zielona Górka z Pabianic, miejscowości położonej niedaleko Łodzi, uplasowała się na 20. pozycji.
Pizzeria z Pabianic może świętować podwójny sukces. W porównaniu do ubiegłorocznej edycji rankingu, zanotowała imponujący awans o 26 pozycji. Zielona Górka po raz pierwszy pojawiła się w zestawieniu w 2022 roku i zajęła wtedy 47. miejsce.
Gdzie wyrzucić pudełko po pizzy?
Niewielu z nas wie, co zrobić z tłustym kartonem po pizzy, kiedy zamawiamy ją do domu. Jak pisaliśmy w WP Finanse, można by pomyśleć, że opakowania po pizzy, wykonane z papieru, powinny trafić do niebieskiego pojemnika po zjedzeniu pizzy. Jednak sprawa jest bardziej skomplikowana, ponieważ do tego kontenera powinny trafiać jedynie czyste tektury.
Więc co zrobić z tłustym opakowaniem po pizzy? Przede wszystkim, nie powinniśmy umieszczać go razem z posortowanymi, nieubrudzonymi papierami, jak to się nam zdarza. Najlepszym rozwiązaniem jest wyrzucenie kartonu po pizzy do odpadów zmieszanych, czyli do czarnego worka.
Wiele pizzerii dodaje do kartonów folię aluminiową, która ma za zadanie chronić danie przed utratą ciepła. Dlatego, zanim wyrzucisz tekturę, powinieneś wrzucić folię do żółtego pojemnika na plastik i metale.